Leírás

A mezőgazdaság a termelőszféra azon ágazata, amely magába foglalja a földművelést és az állattenyésztést.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Mezőgazdasági biztosítás

2013.10.10. 11:12 mginfo

Jogszabályi háttér:

2011. évi CLXVIII. törvény a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről

143/2011. (XII. 23.) VM rendelet a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás igénybevételi feltételeiről

80/2013. (V.08.) számú MVH Közlemény a 2013. évi mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás igénybevételi feltételeiről

21/2012. (III. 9.) VM rendelet a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésével, valamint a kárenyhítő juttatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről

A Generali Biztosító információja szerint évente megközelítően 130 milliárd forintnyi kárt szenved el a mezőgazdaság. A Generali a növénybiztosítási piac egyharmadát birtokolja, így 2011-ben 1 milliárd forint kártérítést fizetett csak erre az ágazatra vonatkozóan, ami azt jelenti, hogy hektáronként 30-50 százaléknyi terméshozam kárt térítenek meg mindössze 2300 forint körüli éves biztosítási díj fejében. Az Allianz Biztosító mind a három támogatott biztosítás fajtára kidolgozta szerződéstervezetét, valamint e mellé felajánl egy kiegészítő biztosítást is, amellyel 5-30 százalék közötti károkra kínál fedezetet. Ezzel ellensúlyozná a hiányt, hogy a támogatott biztosítások kizárólag csak a 30 százalék feletti károk esetében térítenek.

 

Mi a biztosítás?

A biztosítási szerződés egy olyan szerződés, amelyben a biztosító meghatározott jövőbeni esemény (biztosítási esemény) bekövetkezésétől függően bizonyos összegnek a megfizetésére, a biztosított, illetve a másik szerződő fél pedig díj fizetésére vállal kötelezettséget. (jogi megközelítés)

A biztosítás kollektív gondoskodás a jövőben előfordulható váratlan káresemények pénzügyi kompenzálására. (közgazdasági megközelítés)

 

Miért van szükség biztosításra?

A biztosítás a magánszemélyek vonatkozásában elhárítja egyes előre nem látható, de bekövetkezhető eseményeknek az egyén anyagi helyzetére gyakorolt káros hatását. Tehát nyugalmat és biztonságot ad, mert ha bekövetkezik a kár, a kiesett javak a biztosítás kapcsán pótolhatók, a gazdálkodás folytatható marad.

Különböző mértékben, de mindenkinek szüksége van különböző biztosításra, hiszen ingatlannal, nagyobb értékű vagyontárggyal az emberek többsége rendelkezik, amelyek megsemmisülése magánemberként az egzisztenciális, gazdálkodó szervezetként pedig a gazdasági ellehetetlenülést vonja maga után. Önerőből történő pótlásuk ugyanis nem vagy csak aránytalan erőfeszítések révén lehetséges.

Forrás: www.pszaf.hu

 

Mezőgazdasági biztosítások

A biztosítók termékeink a növénytermesztést fenyegető elemi károk által okozott veszteség kompenzálásával a mezőgazdasági termelés, illetve gazdálkodás pénzügyi stabilitását teremtik meg tulajdonformától és birtokmérettől függetlenül. A feltételek kialakítása során a biztosítók figyelembe vették az ügyfelek által megfogalmazott igényeket, egyszerűsítették az adatszolgáltatásokat, és csökkentették a kárrendezési eljárás idejét. A biztosítható növénykultúrák és jószágok körét az új termelési, tenyésztési technológiákhoz igazították.

 

Mezőgazdasági vagyon- és felelősségbiztosítás

A gazdálkodás épületeinek, építményeinek, berendezéseinek, terményeinek, termékeinek védelmére az alábbi mezőgazdasági vagyon- és felelősségbiztosítások köthetőek.

 

Mezőgazdasági felelősségbiztosítások

  • Általános felelősségbiztosítás
  • Munkaadói felelősségbiztosítás
  • Termékfelelősség-biztosítás
  • Vegyszerhasználók felelősségbiztosítása

Mezőgazdasági vagyonbiztosítások

  • Tűz kockázat esetére
  • Vihar és kiegészítő kockázatok esetére
  • Betöréses lopás, rablás és küldöttrablás esetére
  • Szállítmánykárok esetére
  • Üvegtörés esetére
  • Földrengés esetére

 

Az Országgyűlés a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti események miatti kockázatok hatásának enyhítésében való kockázatközösség kialakítása, a mezőgazdasági termelők öngondoskodáson alapuló felelősségének megerősítése, az állami segítség hatékonyabbá tétele, és az érintettek arányos felelősségvállalásának, valamint a mező- és erdőgazdaságot sújtó időjárási és más természeti eredetű elháríthatatlan külső ok (vis maior) miatti káresemények hatásai egységes kezelésének elősegítése érdekében alkotta meg a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvényt. Ez alapján a kárenyhítési rendszer kétpilléressé vált:

 

I. pillér: állami működtetésű mezőgazdasági időjárási kockázatokat kezelő rendszer;

II. pillér: időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítás díjának támogatása

 

A törvény szabályozza a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti események miatti kockázatok – a káreseményekben érintettek kölcsönös és arányos felelősségvállalásával történő – kezelésének egységes rendjét.

 

A jogszabály fogalmi meghatározása tartalmazza az egyes időjárási és más természeti események meghatározását, úgymint az aszály, belvíz, fagy, felhőszakadás, jégeső, mezőgazdasági árvíz és a vihar. Az egyes események által okozott káresemények meghatározása során, általánosságban a megtörtént esemény által okozott 30%-os hozamérték csökkenést tekinti a jogalkotó káreseménynek. Elemi káresemény a jégesőkár, aszálykár, belvízkár, viharkár, tavaszi fagykár, téli fagykár, felhőszakadáskár. Mezőgazdasági káresemény az elemi káresemény valamint a mezőgazdasági árvízkár. A referencia hozam a referencia időszak (a tárgyévet megelőző öt éves időszak) hozamaiból a legmagasabb és a legalacsonyabb érték elhagyásával képzett átlag.

 

A kockázatviselés helyét a MePaR kötelező alkalmazásával kell meghatározni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mezogazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr425505508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása